Κατσαριδοκτονίες
Κατσαριδοκτονίες

Οι κύριες εφαρμογές που πραγματοποιούνται για την καταπολέμηση μιας προσβολής από κατσαρίδες είναι:

  1. Ο ψεκασμός
  2. Η χρήση ειδικών τροφοελκυστικών δολωμάτων σε μορφή gel

1)  O ψεκασμός γίνεται περιμετρικά, με εντομοκτόνα σκευάσματα που διαλύονται σε νερό και ψεκάζονται με κοινά ψεκαστικά μηχανήματα. Ενώ το νερό εξατμίζεται, η δραστική ουσία παραμένει στη ψεκασμένη επιφάνεια και, καθώς το έντομο κινείται στη ψεκαζόμενη περιοχή, αυτή προσκολλάται στο σώμα, τα πόδια, τις κεραίες και τις τρίχες του, προκαλώντας το θάνατό του. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε σκοτεινά, υγρά και ζεστά σημεία σε υπόγεια φρεάτια, σωληνώσεις ύδρευσης, σιφώνια, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές, λεβητοστάσια κ.τ.λ. Τα εντομοκτόνα σκευάσματα είναι άοσμα, δεν λερώνουν και δεν χρωματίζουν τις επιφάνειες στις οποίες εφαρμόζονται. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για την κατσαριδοκτονία στους κοινόχρηστους χώρους   των οικοδομών -ψεκάζονται οι σκάλες, οι όροφοι, το ισόγειο, υπόγειοι χώροι, λεβητοστάσια, αποθήκες, υδρόμετρα, φρεάτια, φωταγωγοί- σε αποθήκες καταστημάτων, εξοχικές κατοικίες, φρεάτια συγκροτημάτων κ.α.

2)  Η χρήση ειδικών τροφοελκυστικών δολωμάτων σε μορφή gel γίνεται σε περιπτώσεις προσβολής από Γερμανική (ψιλή ξανθιά) κατσαρίδα σε κουζίνες και μπάνια διαμερισμάτων και χώρων παραγωγής τροφίμων. Σε αυτά τα σημεία δε μπορεί να γίνει εφαρμογή με ψεκασμό, λόγω της παρουσίας και επεξεργασίας τροφίμων. Εκτός αυτού, οι νύμφες του εντόμου (νεογέννητα κατσαριδάκια) δεν αφήνουν τόσο συχνά τις φωλιές τους για αναζήτηση τροφής, όσο τα μεγαλύτερα έντομα και περνούν περισσότερο χρόνο σε προφυλαγμένα μέρη, όπου τρέφονται με τα περιττώματα άλλων μελών της ομάδας (κοπροφαγία), ιδιαίτερα όταν υπάρχει απουσία άλλων διαθέσιμών τροφών.

Επίσης, μπορούν να τραφούν με τα μαλακά μέρη ενός νεκρού εντόμου εντός της φωλιάς (κανιβαλισμός). Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του εντόμου παίζουν μεγάλο ρόλο στην καταπολέμησή του με χρήση τροφοελκυστικών δολωμάτων σε μορφή gel, όπως αναφέρεται παρακάτω. Η έγκυος ενήλικη θηλυκιά και οι μικρές νύμφες είναι δύο στάδια ζωής του εντόμου που μπορούν να ξεφύγουν από μία εφαρμογή με εντομοκτόνο. Όταν προκύψουν οι νεογέννητες κατσαρίδες, ελπίζουμε να περπατήσουν πάνω σε ψεκασμένη επιφάνεια. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Διάφορες επιφάνειες απορροφούν την τοξική ουσία, έτσι ώστε η διαθέσιμη τοξικότητα να μην είναι αρκετή. Ακόμα χειρότερα, η αρνητική επίδραση του νερού, της θερμότητας και του χρόνου μειώνουν την τοξικότητα σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ώστε να εξοντωθούν μόνο τα ασθενέστερα έντομα.

Συνήθως, μετά ακολουθεί αντοχή στο σκεύασμα και το εντομοκτόνο παύει να προκαλεί το θάνατο. Η χρήση τροφοελκυστικού δολώματος gel είναι η μοναδική λύση για την εξάλειψη, με ποσοστά θνησιμότητας 90 % και πάνω, μίας προσβολής από Γερμανικές κατσαρίδες σε ένα διαμέρισμα ή σε οποιοδήποτε χώρο παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Με αυτή τη μέθοδο καταπολεμούνται όλα τα έντομα που τράφηκαν απευθείας από το δόλωμα, αλλά και όσα παρέμειναν κρυμμένα μέσα στις φωλιές μέσω της κοπροφαγίας και του κανιβαλισμού. Οι σταγόνες gel τοποθετούνται κοντά στα σημεία που βρίσκουν καταφύγιο και κρύβονται οι κατσαρίδες. Δεν τρέχουν, δεν στάζουν ούτε προκαλούν τοξικούς ατμούς και είναι απολύτως ασφαλείς για χρήση ακόμα και μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας.